Slaget om skjønnheten

Av: INGA RAGNHILD HOLST | Foto: EVY ANDERSEN

(NASJONALBIBLIOTEKET/NB21) Smink deg. Slank deg. Vær tiltrekkende. I media er kvinnen et prosjekt som må forbedres. Det er ikke så annerledes enn hva det var for femti år siden, sier journalist Rie Bistrup (83) som skrev skjønnhetsbok i 1961.

I boken «For alle kvinner. Sunnhet, skjønnhet, smak» fra 1961 gir forfatterne råd om hvordan kvinner kan holde seg vakre, ikke for seg selv, men for at husbonden ikke skal miste sin romantiske interesse. Forfatterne anbefaler kirurgi for å utbedre «byste» og tykke legger. «Facelift» anbefales også.

Rie Bistrup, tidligere journalist i Aftenposten, var en av flere forfattere som bidro i boken.   Hun humrer når hun leser den gulnede utgaven av skjønnhetsboken hun var med på å forfatte, hentet opp fra Nasjonalbibliotekets samlinger.

– Se her, ja, tips til hvordan sminke seg og holde seg i form.

Men den gamle boken er ikke mer gammelmodig enn at den i form og innhold ligner Vendela Kirseboms illustrerte bok «Beauty Bible» fra 2008. I begge bøker er det nøyaktige samme råd til hvordan stelle negler, sminke seg og finne ro i en stressende hverdag.

– De er nesten like. Jeg tror nesten bare du trenger den som jeg var med å skrive, sier Bistrup og ler spøkefullt.

Denne artikkelen er skrevet for Nasjonalbibliotekets magasin, NB 21. Du kan laste ned artikkelen og magasinet i sin helhet her.  Flere artikler publisert på Nb.no og i deres tidsskrift NB21 her»»

(Visited 46 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *