Hundegalskap

Av INGA RAGNHILD HOLST | Foto: TRI NGUYEN

 

OSLO (NTB TEMA): Dagens hund fråtser i dyre moteklær og pelsstellsprodukter. Er den frustrert kan den gå til psykolog.

 

Chihuahuaen Bella sprader ned catwalken iført genser fra Juicy Coutures vårkolleksjon for 2010. Matmor Anita Lindvall har fått korketrekkere i det lange blonde håret og antrekk som matcher tispens. Lindvall smiler og Bella gjør en piruett så elegant som bare en chihuahua-tispe kan.

– Hunden er vant til å gå med klær, den bryr seg ikke om det, sier Lindvall.

Mote på fire føtter

Det var under Oslo Fashion Fair at butikken Pet Shop Girls viste frem neste års mote for firbente. Tolv hunder viste hvilke farger og mønstre som vil gjelde hva frakker, gensere og halsbånd angår.

– Hundeholdet har endret seg, sier innehaver Vigdis Johnsen. – Mens hundene tidligere stod i løpestreng ute, er de i dag familiemedlemmer. Dyrene har i dag rettigheter.

Det gjør at vi gjør stas på hundene gjennom å kjøpe klær og moteriktig utstyr til dem, mener Johnsen. Men også det at vi i dag har hund i blokk krever ekstrautstyr:

– Klær til hunden er nødvendig for å unngå søl innendørs, sier Johnsen. -Pelsen til min wheaten terrier Wittney holder på vann i to dager. Da er det praktisk med en regnfrakk som forhindrer at den blir våt. Egentlig er det et dekken som beskytter pelsen.

– Men de siste årene har folk som følge av at de bor i blokk valg mindre hundreraser. De fryser lett. Vi har derfor fått et helt nytt marked for denne typen produkter.

Den nye kjæledyrstatusen gjør også dyrene forkjælt. Pelsstellsproduktene står ikke tilbake for hyllene i et hvilket som helst parfymeri: Hos Pet Shop Girls kan man kjøpe Doggie Spa Sparkle & Shine sjampo og lavendelbalsam

– Balsam er fint for hunder med lang pels. Det blir lettere å gre den, sier Johnsen.

Menneskelig behov

– Dette er hundegalskap, sier Janne Dalen, matmor for bastarden Bob.

Dalen har jobbet med tjenestehunder i 15 år og er opptatt av dyrs rettigheter.

– Det er menneskers behov for å ha noe å kose med som gjør at de kler på dyrene. Hunder synes det er ukomfortabelt å gå med klær. De kan til nød få et funksjonelt dekken som holder varmen hvis hunden må ligge i ro ute på vinteren. En hund som er i aktivitet ute fryser nemlig ikke. Det samme gjelder for små hunder, sier Dalen.

Bob later til å være en munter hund der han løper ellevilt henter pinne etter pinne. Den bølgete pelsen skinner over bringen, men det skyldes ikke balsam:

– Hunder kan til nød vaskes et par ganger i året hvis den bor i byen. Vasker man pelsen mer mister den de beskyttende fettstoffene. Men det er nødvendig å børste og stelle pelsen daglig. På den måten får man dratt hudens naturlige fettstoffer ut i pelsen, sier Dalen. – Er det floker, bruker man to minutter ekstra på å børste slik at det ikke lugger, ikke balsam.

Noe utstyr kan være nødvendig, mener leder i Smådyrpraktiserende veterinærers forening, Anne Torgersen.

– Et varmende dekken og ulikt turutstyr kan ha stor nytteverdi. Mindre hunder som for eksempel kinesisk nakenhund kan nyte godt av et varmt fuktighetsavstøtende dekken. Likeså hjelper gensere små hunder med å holde varmen. Skjørt og cap stiller jeg meg tvilende til, sier Anne Torgersen. -Noen hunder trenger trenger ekstra fettilførsel og da kan enkelte produkter være egnet i medisinsk øyemed. Jeg antar at kvaliteten på produktene som selges i dyrebutikkene varierer like mye som produkter for mennesker kan gjøre. Man bør rådføre seg med veterinær om bruk av slike produkter.

Massør og psykolog

Også på helsefronten kan dagens kjæledyr fråtse i tjenester i tillegg til regulær veterinærtjeneste. Akupunktur, psykolog og massasje er noen av dem:

– En hundepsykolog er en adferdsterapeut, sier Sandra Øversveen, innehaver av Hundeakademiet. – Adferdsterapeuten jobber med problemadferd hos hund. Hunden kan streve med hjemme alene-problemer eller være utagerende i forhold til andre hunder. Da kan vi hjelpe hunden med å tilpasse seg. De fleste hunder kan lære det.

Øversveen sier at dagens hundeeiere gjerne vil gjøre alt riktig i sitt forhold til hunden:

– Det er viktig å ta hunden med på valpekurs når den er liten og det gjør mange hundeiere. Har man derimot ikke gjort det, kan vi hjelpe til med problemer den har fått.

Smertelindrende nålestikk?

”Akupunktur kan brukes både alene og i kombinasjon med vanlig medisin. Det er mange sykdommer der akupunktur har god respons. Akupunktur er en behandling som vi særlig foretrekker ved kroniske sykdommer, der alternativet er langvarig medikamentbruk med risiko for bivirkninger,” skriver Elin Kristiansen, veterinær og daglig leder av Hønefoss Dyrehospital i en artikkel på Dyreklinikken.no

Kristiansen mener at akupunktur kan virke godt ved sykdommer hos hund som hofteleddsdysplasi og gikt.

Gla’ gutt

Bob er en frisk unghund. Men til tross for at matmor Janne Dalen er kritisk til dagens kjæledyrhold, tror hun at Bob synes massasje er godt.

– Han synes nok det er godt å bli tatt i, dessuten kan det være fint for en hund å få strukket litt på kroppen etter en lang tur, akkurat slik som vi mennesker liker det, sier  Dalen og demonstrerer labbestrekking. – Men en hund trenger kun en aktiv hverdag og en fast leder som kommuniserer på hundens premisser. En hund er et flokkdyr og vil ikke prøve seg på noe tull hvis den har faste grenser. Da trenger den ikke en gang bånd.

Bob løper vilt av gårde så ørene flakser og understreker matmors påstand.

Saken er innkjøpt og distribuert gjennom NTB Tema, høsten 2009

(Visited 8 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *