New York, New voff

 

Tekst: INGA RAGNHILD HOLST Foto: ADRIANA LOPEZ SANFELIU/www.adrianalopezsanfeliu.com

 

(VG) New Yorks hunder er noen riktige luksusdyr. Full barnehagedekning er en selvfølge.

 

Logre, logre. Du kan praktisk talt høre hundehalene logre energisk og forventningsfullt straks du åpner døra til Dog City på Manhattan, New York. De har all grunn til å være sitre av forventning. Snart er det tid for vask og føn. Og tur i parken.  Eller kanskje til å rulle rundt med bestevennene. Dog City er nemlig en dagpark for hunder.

PLAYDATE: – Dette er privilegerte hunder, sier Dogcitys innehaver Leya Ogihara til VG.

Folk i New York har lange arbeidsdager og lite ferie, men det betyr ikke at kjæledyrene ikke skal få godt stell. Det finnes i dag mange selskaper som tilbyr dagparker som tar seg av hunder – og katter – mens eierne er på jobb. Har du det for travelt til selv å levere hunden til parken, kan hundene bli plukket opp av selskapenes egen hundeskyssbuss, eller de kan gi nøkkelen til leiligheten din til Dog City, slik at de henter hunden hjemme når eierne har gått på jobb. Parkene har alle slags tilbud: De kan spesialtilberede fôr, de bader og steller pels og poter, de leker, drar på tur og feirer hundebursdag. Ikke så ulikt tilbudet norske barn får i barnehagene.

–  New York er ekstremt urbant. Det er hektisk, trangt og det er lite natur, sier Ogihara. – Det tror jeg er grunnen til at mange newyorkere gjerne vil ha dyr. Dyr gir dem den naturfølelsen de har behov for. Og mange av dem har ikke barn, derfor blir hundene behandlet som barn. Newyorkere elsker hundene sine.

Se flere saker publisert i VG her »»

Det er stor variasjon i prisene. For å få tilgang til Dog City, må du leie bolig i den luksuriøse MiMa-bygningen på 42 gate, noe som slett ikke er en rimelig affære. Deretter betaler du 500 dollar, vel 3 000 norske kroner i dagens kurs, per år for medlemskap i Dogcity. På toppen av dette betaler du for fulldagspass eller fra 10 dollar for en såkalt playdate hvor hunden får gå tur og leke med andre hunder. Eller den kan få spabehandling og veterinærsjekk. Andre selskaper er mye dyrere

HØFLIGE HUNDER: Til tross for at Dog Citys lokaler er fulle av hunder av begge kjønn og i absolutt alle størrelser, er det støyfritt. Alle vofser setter og legger seg på første kommando. Bjeffing er det bare hunder på landet som driver med, mener de kanskje?

–   Disse hundene må være som newyorkere. Det bor utrolig mange mennesker på veldig liten plass. Det krever at alle, også hundene, er vennlige og sosiale. Hundene her kan ikke bjeffe når de ser andre, slik som hunder ute på landet kan gjøre. Hos oss får også sosial trening, sier hun og mens en søt spanielvalp løper fritt mellom beina på både hunder og folk.

Men det er likevel ikke noe problem om hunden din ikke har god manerer. Ogihara og konkurrentene tilbyr trening av hundene.

–  Vi kan trene hunden din. Men det er som med barn. Har ikke foreldrene gjort jobben sin, er det lite vi kan gjøre.

TOLV I BÅND: Så er det tid for lufting. Tolv hunder skal ut på en gang. I løpet av kort tid har Ogihara og hennes hundebarnevakt, Robert Donges, fått hundene på hver sin snor uten floke på båndene.

–  Du må øve litt på å få dette til, sier Ogihara som startet sin karriere som såkalt dogwalker for elleve år siden.

Så går alle pent og behersket inn i heisen.

–   Hva skal til for å få jobb i en hundepark?

–    Dette er en forretning tuftet på tillit. Kundene våre er glade i hundene sine og de må vite at hundene har det godt hos oss. Jeg ser helst at folk har dyr- eller hundeutdannelse, men mest av alt må du ha et godt hjerte. Har du ikke formell kompetanse, kan jeg trene deg, men det forutsetter at du er en snill og omsorgsfull person. Jeg kan lære deg å trene hunder, men jeg kan ikke lære deg å være et godt menneske.

HUNDEGALSKAP: Ikke overraskende er det mange som mener at hundeparker er den reneste galskap.

– Her har hunder det bedre enn mange mennesker. Rett ved siden av disse hundehotellene vil du se hjemløse og syke mennesker som bor på gaten, sier newyorker Paulina Rodriguez som ikke selv har hund. – Men New York er et crazy sted.

Se flere saker publisert i VG her »»

Er du hund i New York kan du ….

 

* Kan du nyte full barnehagedekning. Det finnes utallige sentra som har spesialisert seg på dagomsorg for både hunder. Lignende tilbud finnes for katt.

* Bli hentet i bil av «barnehagen» slik som for eksempel dagsenteret Bisquits & Bath tilbyr sine klienter (www.biscuitsandbath.com)

* Feire bursdagen din med krone og fest i dagparken.

* Være trygg på at eieren din følger med på hva du gjør selv fra kontoret. Flere av dagsentrene tilbyr webkamera der eierne kan se hva hunden gjør i løpet av oppholdet.

* Plaske i bassenget på luksuriøse The Spot Experience (www.thespotexperience.com) og vite at vannet er renset.

* Gå på treningssenter på Fetch Club (www.fetchclub.com) som har tredemøller mens du ser på Lady og Landstrykeren (eller kanskje skrekkfilmen 101 dalmatinere?) på LCD-skjermer.

* Gå på diskotek om kvelden. Igjen er Fetchclub stedet som tilbyr denne outrerte aktiviteten.

* Være trygg på at eieren din er villig til å betale «top dollar» for deg. Amerikanere brukte til sammen 53 milliarder dollar på kjæredyr i 2012, ifølge American Pet Products Association.

Denne artikkelen ble publisert i VG 23. juni, 2013

 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *