Ti på thai

AV INGA RAGNHILD HOLST | FOTO: FRAN FERNÁNDEZ

(NTB TEMA) Mange tusen barnefamilier velger seg Thailand som lekeplass i ferieukene. Her er ti grunner til Thailands popularitet.

 

1. Snorkling

Juvelkråkeboller og fisk med vinger som svever som romskip. For ikke å snakke om sverdfisk barrakuda og hai. Men snorkel og dykkebriller får man en fabelaktig utsikt til dette karnevalet under vann.

Fra charterdestinasjonene er det mange turselskaper som tar med seg turistene ut til øyene, blant dem Kon Tiki Diving. Selskapet har svensk- og engelskspråklige, dykkekyndige guider (tlf. + 66 76 280 366, www.kon-tiki-diving.com).

Se flere saker skrevet for NTB Tema her »»

2. Sitrongress og chili på Time for lime

Salt, surt, søtt og hot. Det er moro å balansere de smakssterke urtene i supper og salater. Innovative restauratører har gjort komfyrene om til skolebenker der hele familien kurses.

Norske Junie Kovacs lærer vekk klassisk thai-matlaging på sitt sted, Time for lime, på Koh Lanta. Kjøkkenet er åpent mot stranda og i baren er lime den viktigste ingrediensen (1500 baht per klasse, tlf. + 66 75 6845 90, www.timeforlime.net).

3. Spa deg ned

Thaimassasje kombinerer strekking og dyp massasje. På turiststedene tilbys thaimassasje overalt, men de små sjappene har nå fått konkurranse fra mange nye flotte spa hvor en kan få behandlinger for en billig penge.

En av de aller fineste spaene i Thailand er Sukko Cultural Spa & Wellness i Phuket. Massasjeøktene varer i timer, og selv smårollinger koser seg med å få knadd bademusklene.

Prisene starter på 600 baht og går opp til cirka 4000. Spaet gir også kurs i massasje, matlaging og yoga (tlf. + 66 762 63 222, www.sukkospa.com).

4. Få svømmehud

Siste mote på de skandinaviske charteroperatørenes hoteller er å legge badekanaler mellom hotellfløyene.

Dermed kan man hoppe rett fra egen balkong og ut i vannet. Utmerkede eksempler på charterhoteller er Apollos Sofitel Phokeethra Krabi (fra cirka 15.800 kroner for 14 dager inkludert flyreise, www.sofitel.com) og Star Tours Cha-da Beach Resort & Spa på øya Koh Lanta sør for Phuket (fra cirka 15.000 kroner for samme pakke som over, www.chadabeach-lanta.com).

5. Voksentid

Har barna vokst ut av baderingen? Gjør som den polske advokaten Agneieszka Syguka. Hun leser Proust på solsenga på det barnefrie hotellet The Access i Phuket.

– Her er det ingen barn eller hunder. Ikke at jeg har noe imot dem, men du vet… man vil ha litt ro, sier Syguka. Dette er et av mange hoteller som nå har valgt bort barnefamilier til fordel for voksne kunder uten barn.

Også de norske charterselskapene Ving og Star Tour har hoteller for voksne par (tlf.: + 66 76 398489, www.accessresort.com).

6. Elefanter, skogens SUV

Hva er vel en berg- og dalbane mot å ri på en elefant som kan finne veien hvor som helst i jungelen samtidig som den vifter vekk mygg med de enorme ørene sine?

Det bredhekkede dyret er Thailands nasjonaldyr og har også religiøs betydning. Bli kjent med kjempene, enten i parker tilegnet elefantvern eller rett og slett i en dobbeltseter oppå elefantryggen. En elefant spiser 200 kilo mat per dag og mahoutene (elefantpasserne) blir glade for bidrag.

Elefantridning kan innebære tortur, skriver Vibeke Montero i Bortebest.no »»

7. Ekspedisjon

Thailand har 148 nasjonalparker, og i flere av dem kan man dra på safari på elefantryggen eller padle. En av de spennende nasjonalparkene er Khao Sok nord for Phuket.

Oppe i trærne døser slanger og edderkoppene spinner tykke nett. Flere operatører kjører elefant- og padleturer her, blant andre Phuket Trekking Club og Siam Safari som tilbyr flere ulike turer (Phuket Trekking Club, tlf. + 66 76 377344, www.phukettrekkingclub.com).

Miljøverndepartementets nettside har oversikt over turmulighetene i landets nasjonalparker, www.dnp.go.th

8. Shopping

Markedene flommer over av billige varer som ligner de kjente motemerkevarene. Men man kan få sydd opp en utmerket jobbgarderobe på mål – og gjerne etter bilde.

Skredderne er som regel dyktige håndverkere og jobber raskt. Vil man shoppe med smaksløkene, kan man i Phuket gå på morgenmarkedet på Thanon Ranon. Her får man kjøpt papaya, babybananer, levende høns og sprellfersk fisk. Nyt synet mens du spiser en skål heite nudler.

9. Fest og høytid

Spruuut. Vannet renner nedover ryggen. Og så en hikstende latter. Det er Songkran, verdens herligste vannfest. Songkran markerer inngangen til et nytt buddhistisk år, og feires i april.

I mai feires rissesongen, hvor også Kongen deltar i Bangkok. I september feirer kinesiske buddhister med flotte prosesjoner og seremonier i templene. Etter regntiden, vanligvis i november, markeres Loi Krathong med vakkert dekorerte flåter som seiler på vannet.

10. Helse

Reiselege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo mener at Thailand har et greit helsevesen, og at faren for turistdiaré er mindre her enn mange andre steder. Hasle anbefaler hepatitt a-vaksine og at voksne oppdaterer barnevaksinene sine.
Men det er også noen slanger i paradiset:

– Barn under 4 -5 år bør ikke reise så langt som til Thailand. Det er en tidsforskjell på seks timer. På en uke rekker man ikke å omstille det biologiske uret, sier Hasle.

Det er liten fare for å få malaria i Thailand, med mindre man er i skogen mot grensen mot Burma, men man bør være oppmerksom på utbrudd av denguefeber i regntiden.

Hasle oppfordrer folk til ikke å gå barbeint på stranden på grunn av faren for å få mark i huden. Solhatt og t-skjorte er obligatorisk for de små. Alle må ha krem med høy solfaktor.

Denne saken ble skrevet for NTB Tema i 2010. Se flere saker skrevet for NTB Tema her »»

(Visited 23 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *