Restaurante Los Roques at South of Tenerife Island
OLIVENTÅR: Olivenoljen er fast innslag i det kanariske kjøkkenet, så også på Los Roques på Tenerife. Chef Juan Guil fra Sevilla i fastlands-Spania tilbereder de forseggjorte rettene under varmelamper.
KOMPOSISJON: En havabborfilet og en doradofilet i to spiraler, erter, timian og et strø av limeskall. Ganske elegant, ikke sant?
STERKE FARGER: Alle slags krydder selges rimelig på La Laguna på Tenerife.
STERKE FARGER: Alle slags krydder selges rimelig på La Laguna på Tenerife.
SVART GULL: Det finnes flere hundre sorter poteter å velge mellom på La
Laguna-markedet. De fineste potetene er svarte og koster utrolige 80 kroner per kilo.
KANARIMAT: Maja Andersson spiser kanarisk kasserolle med geit og mais på pensjonat Don Leandro ved
landsbyen La Esperanza på Tenerife. Man er mett den neste uken etter en porsjon av denne kraftkosten.
GJØR MEG GODT: Desserten Bienmesabe inneholder billioner av kalorier men smaker godt
RYNKETE SMÅ: Papas arrugadas med mojo picón. Mer kanarisk
enn dette finnes ikke. Her fra Parador Cruz de Tejeda på Gran Canaria.
KLASSIKER: Ropa vieja er en klassisk rett fra Kanariøyene. Kanariske
emigranter tok med retten til Karibia, og på Cuba er Ropa vieja utbredt.
VEGETAREN: Juan Quintana på el Mercado de Vegueta i Las Palmas på Gran Canaria. Det
nære forholdet Kanariøyene har hatt til Latin-Amerika har bidratt til et stort utvalg av tropisk frukt.
AV INGA RAGNHILD HOLST | FOTO: FRAN FERNÁNDEZ
Tekst: INGA RAGNHILD HOLST | Foto: FRAN FERNÁNDEZ
SANTA CRUZ DE TENERIFE (VG) Fritert geitost, pølser og skinker kommer på bordet. Så skåler med brennende chili og rynkete småpoteter. Deretter fastost med honningduppe og yams. Alt ettersom kokkene er ferdige.
Klokken er ett og det er lunsjtid på La Hierbita i Tenerifes hovedstad Santa Cruz nord på øya. Et lag av kelnere freser over de skjeve golvene og mellom fullsatte bord.
– Ta to flasker vin med det samme du er i farta, ropes det et fra et bord med sultne sjeler.
Gjestene støyer høylydt om fotballkamper og jobb mens de hiver innpå. Fat på fat kommer inn og folk mumser, smaker slurper og nyter. Og kokken har ikke begynt på hovedrettene enda. På det hundre år gamle etablissementet finnes det verken fish’n chips, taco og alt det som turistene på chartermaskinen lengre sør på øya ikke klarer seg uten.
–Her har vi bare tradisjonelle retter tuftet på råvarene fra Kanariøyene, sier kokk Susana Pacheco. – Det går i ost, poteter, yams, mais, svin, kanin og fisk.