Bloggerne som forandret verden

Av INGA RAGNHILD HOLST og KRISTINE LØWE

(VG) De får regimer til å velte og får bedre plasser på moteshowene enn de kjente redaktørene. VG Helgs fagjury har plukket ut 10 blogger som har fått og tatt makt.

Da tunisiske myndigheter gikk til angrep på demonstrantene med kuler, slag og til og med stein tok lærer Lina Ben Mhenni med seg kamera og ut i gatene for å dokumentere det som skjedde. Hun fotograferer folk med store skader og blodige rifter. Så la hun det ut på bloggen sin, A Tunisian Girl.

– Ingen journalister gjorde dette, og myndighetene spredte løgner om hva som skjedde, har Lina Ben Mhenni forklart i talløse intervjuer.

Ben Alis regime tok fra henne pc og kamera, men dette stoppet ikke bloggeren. Det var denne vågale kampen som gjorde at fredsforskningsinstituttet Prio mente hun kunne være en aktuell kandidat til Nobels fredspris.

– Blogging gir folk i regimer en mulighet til å publisere når annen informasjon ikke er tilgjengelig eller troverdig, sier Prio-direktør Kristian Berg Harpviken til VG Helg.

– Lina Ben Mhenni klarte å holde seg aktiv under opptøyene til tross for myndighetenes sensur og spilte en sentral rolle i opptøyene.

Bloggerne har innflytelse, mener Harpviken:

– De kan mobilisere til politiske konfrontasjoner, slik vi har sett de har gjort under den arabiske våren.

Den da 13-årige bloggeren Tavi Gevinson skygget for moteredaktøren, der hun fulgte Diors visning. Ikke den beste måten å se couture på, klaget redaktøren på Twitter etter showet og la ved et bilde
av Dior-modellen sett gjennom sløyfen på Gevinsons hatt. Bloggerne har tatt seg inn på de feterte magasinene revirer og Gevinson rapporterer livlig om hva hun mener er sesongens vinnere og tapere.

– Enkelte bloggere har mange lesere og får stor definisjonsmakt. Dermed er de interessante også for annonsørene. Bloggerne utfordrer etablerte bransjemediene, sier Trond Blindheim, sosiolog og rektor ved Markedshøyskolen til VG.

Designerne selv mener hun er visjonær: – Jeg er imponert over den forståelse Tavi har for mote. Hun er ung og derfor er hennes visjon så interessant og uventet, sier designeren Miuccia Prada til magasinet The New Yorker.

Nå har Gevinson fått en markedsfører som skal ta seg av annonsesalget på bloggen.

Bloggerne vil få mer makt, mener Ida Jackson som har skrevet boken «Hvordan ta over verden uten å gå ut av huset.»

–Jo mer folk blogger, dess større påvirkning får bloggerne. Når vi får flere bloggere som setter agenda, får folk mer bevissthet om at man kan bruke en blogg til politiske formål, sier Jackson til VG.

Men det gjelder ikke bare politikk:

– Det ikke bare er folk i totalitære regimer som har fått en talerstol, men også alle dem under 18 år og folk på psykiatriske institusjoner. De har ikke fått
makt, men tatt plass og makt. Sosiale medier har blitt en femte statsmakt.

– Hvordan bli en blogger med makt?

– Skriv godt, ha noe å si og delta i samtaler med andre bloggere eller på Facebook og Twitter. Magien skjer når folk kommer sammen.

Disse tre har sittet i VG Helgs ekspertjury:

  •  Ida Jackson, kjent som bloggeren Virrvarr og forfatter. Er kåret til Norges beste blogger fem ganger. Nestleder i Stopp Datalagringsdirektivet og tidligere leder av Rød Ungdoms lokallag i Moss.
  •   Heidi Nordby Lunde, alias bloggeren Vampus, ble kåret til årets blogger avDagbladet i 2005 og er en aktiv kommentator, debattant og skribent i ulike medier. Fast spalte om sosiale medier i Kampanje.
  • l Bente Kalsnes, er blogger og har skrevet hovedoppgave om interaktive medier etter 9/11 ved George Mason University i Washington DC. Hun har fulgt sosiale medier lenge og leder teknologinettverket Girl Geeks Oslo.  Jobbersom informasjonsrådgiver for nettsamfunnet Origo.

 

Regimevelterne

A TUNISIAN GIRL: Lina Ben Mhenni oppdaterte hele verden på hva som skjedde under demonstrasjonene i Tunisia sist vinter og mobiliserte samtidig befolkningen til opprør. Ben Ali gikk i eksil i Saudi-Arabia kort tid etterpå (http://atunisiangirl.blogspot.com)

DESDE CUBA (FRA CUBA): Yoani Sanchez blogger om livet på Cuba. Hun forteller om endeløse køer og om dissidenter som mishandles og fengsles. Men bloggen kan ikke leses eller oppdateres på Cuba, derfor sender Sanchez innlegg til venner i utlandet som så poster dem for henne. Hun har mottatt en rekke store priser, men myndighetene har ikke gitt henne tillatelse for å reise ut å motta dem
(www.desdecuba.com).

WE ARE ALL KHALED SAID: Etter at 28 år gamle Khaled Said ble torturert til døde av egyptisk politi startet Googles Midtøsten-representant Wael Ghonim bloggen og en Facebookside som ble et  knutepunkt for informasjon om fengslede aktivister. Ghonim er på Times liste over verdens mest innflytelsesrike personer i 2011 (www.elshaheeed.co.uk).

Mote, underholdning og hverdagsliv

THE STYLE ROOKIE: Tavi Gavinson (15) startet moteblogg som 11-åring. Her finnes det ikke en eneste post om selvbruningskrem eller såkalte må ha-vesker. Derimot er det analyser av det som har blitt vist på catwalker verden over sammen hennes spesielle syn på hva stil er. Høye lesertall har gjort at hun nå deler definisjonsmakt og etter hvert også kommer til å dele annonseinntekter med de store magasinene (http://www.thestylerookie.com).

DOOCE: Heather Armstrong er langt på vei alle mammabloggers mor. Armstrong har blogget siden 2001 og hennes åpne, ærlige stil har inspirert mange dagbok- og mammabloggere. Hun skriver åpent om oppveksten som mormoner, fødselsdepresjon, gleder og sorger og flere andre mamma-temaer. I 2002 mistet hun jobben etter et innlegg der arbeidsgiveren mente å ha blitt satt i dårlig lys. Hun ble dermed et av de første kjente eksempler på denne typen oppsigelser (www.dooce.com).

PEREZ HILTON: Sladrebloggeren alle amerikanske kjendiser frykter, kalles også «Hollywoods mest hatede nettside». Bloggen, skrevet av Mario Lavandeira, publiserer stadig kjendisrykter tradisjonelle
medier ikke tør å ta i. Men vel så ofte er Perez Hilton først ute med kjendisrykter store medier snapper opp fra ham (www.perezhilton.com)

Politikk

ANDREW SULLIVAN THE DISH: Britisk forfatter, redaktør, politisk kommentator og blogger som sparker friskt i mange politiske retninger. Han fremstår som økonomisk konservativ med en verdiliberal profil. Han er for en stat med begrenset makt, flat skatt og markedsøkonomi, men er for homofilt ekteskap og abort. Fordi han selv er hiv-positiv ble han i lang tid nektet statsborgerskap, men har i dag permanent oppholdstillatelse (http://andrewsullivan.thedailybeast.com)

HUFFINGTON POST: Politisk blogging kan deles inn i perioden før og etter Huffington Post, mener juryen. Gruppebloggen Arianna Huffington startet sammen med to andre i mai 2005 er i dag er en av USAs mest besøkte nettsider. På bakgrunn av den har Arianna Huffington blitt en av de mest innflytelsesrike foredragsholderne på det nye medielandskapet. Men hun har også fått kritikk etter at
nettsiden ble solgt til AOL tidligere i år. De fleste som blogger for henne gjør det gratis og mange mener Arianna med salget ble rik på andres gratisarbeid (www.huffingtonpost.com).

MASHABLE: Pete Cashmore ble kåret av Forbes til en av verdens topp 25 nettkjendiser, og av The Huffington Post til en av verdens topp 10 Game Changers i 2009. Han startet bloggen Mashable, i
dag en av mest innflytelsesrike bloggene om sosiale medier, fra soverommet sitt i Aberdeen, Skottland, i 2005. I dag har den over 50 millioner sidevisninger i måneden. Time Magazine kåret Mashable til en av verdens beste blogger i 2009 (http://mashable.com).

BOING BOING: Fildeling, borgerrettigheter og Googles samarbeid med Kina er bare noen av de mange temaer denne gruppebloggen skriver om. Dermed har de blitt svært synlige i bloggsfæren
(http://boingboing.net).

Denne saken ble publisert i VG Helg 5. november, 2011. Se flere saker publisert i VG »»

(Visited 22 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *