New York | Smeltegryta

AV  INGA RAGNHILD HOLST | FOTO: FRAN FERNÁNDEZ


NEW YORK (VG)
New York er ikke et eple, men en masala av smaker og dufter.

– New York er slik som verden burde være: full av smak og dufter,  sierDenis DuPreez, sjef på Madiba i Brooklyn, New York. – Og det er også maten vi serverer.

På bordet kommer et brød stappet med kylling, karri og ingefær: chicken bunny chow, en spesialitet fra DuPreez’ hjemland, Sør-Afrika.

– Dette er comfort food. Det er ikke stor cuisine, men mat du spiser når virkelig skal kose deg, sladrer en av gjesten og legger til at han burde betale husleie på Madiba.

Se flere saker publisert i VG her »»

Immigrantenes mat

New York har vært europeiske emigranters ankomsthavn i USA. Allerede i 1643, da New York var hollandsk og het New Amsterdam, kunne den franske jesuittpresten Isaac Jogues telle 18 språk på gaten. Rundt 2000 ble det registrert rundt 200 nasjonaliteter i byen. Når alle disse lengter hjem tyr de til maten de spiste i hjemlandet.

Denis DuPreez kom til New York som tenåring og jobbet først i en restaurant på fasjonable Manhattan.

– Da jeg kom hit ante jeg ikke hva jeg skulle gjøre, så jeg begynte som dørvakt. Senere aspirerte jeg. Men eierne behandlet meg og broren min dårlig, så da vi hadde fått tilstrekkelig kunnskap om bransjen startet vi opp vårt eget, forklarer DuPreez.

Men samtidig ønsket de å gi noe tilbake til gamlelandet:

– Vi ville hylle landet vårt, som vi elsker. Og først og fremst Nelson Mandela.

Dermed fikk restauranten navnet Madiba som er navnet på klanen Nelson Mandela kommer fra.

– Restauranten skal være en kirke som er åpen for alle og hvor vi ønsker å vise at folk er viktige. Vi har vært velsignet for restauranten har gått bra hele tiden, også nå midt i finanskrisen. Folk her støtter opp om nabolaget og det som finnes her, og forteller gjerne sine venner om denne restauranten.

Den sørafrikanske maten speiler alle folkegruppene som befolker landet.

– Den er influert afrikaans, zulu, briter og xhosa (folkegruppe i regionen, red.anmrk.). Vi bruker skalldyr og masse kjøtt. Her er krydder fra to millioner indere som bor i landet.

Madibas kardemummeduftende brødbombe sies og skal være som Sør-Afrikas mørke historie: en del apartheid, et engelsk brød og indisk curry. Ettersom asiatere og afrikanere ikke hadde adgang til restauranter og det på den tiden retten ble oppfunnet, ikke fantes engangsservise, løste man bespisningsproblemet med å stappe curryen i brød. Men servert med en lokal øl, Brooklyn Lager, i New York får historien en lykkelig slutt.

Denne reportasjen ble publisert i VG7 15, februar 2009. Les artikkelen på pd

Les flere artikler publisert i VG »»

(Visited 20 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *