Fit og femti

Av INGA RAGNHILD HOLST | Foto: ANNEMOR LARSEN

OSLO (VG) Fra hundre kilo til null fett. Fembarnsbestemoren Gro Bevolden (49) trener til sin første bodyfitnesskonkurranse.

Gro Bevolden grynter. Hun ligger på benken med en fjortenkilos vekt i hver arm. Magemusklene løfter seg under huden for hvert tak. Ennå har hun åtte repetisjoner igjen. Det er ikke lenge igjen til bestemoren skal stille i Norgesmesterskap i bodyfitness på Chateu Neuf i Oslo. I bikini og høyhælte sko.

– Treningen er tøff. Men så tett på konkurransen er det ikke noe som heter «jeg er litt slapp i dag», sier Gro Bevolden til VG.

FRA 100 KILO TIL NULL FETT: I henhold til reglene i den internasjonale kroppsbyggerorganisasjonen, IFBB skal deltakerne i denne typen konkurransen ha en godt proporsjonert kropp med definerte muskler. Man skal ikke ha kroppsfett eller kvinnelig appelsinhud. Bevolden er langt på vei. Det finnes ikke et eneste mykt håndtak i bestemorens kropp. Bicepsene er på størrelse med regulære hveteboller.  Skuldrene er brede og midjen smal og leggene er så muskuløse at selv sprinteren Ben Johnson hadde blitt misunnelig, alt pent pakket sammen under kobberbrun hud.  Bevolden startet på konkurransediett i vinter og fettprosenten har sunket dramatisk. Men det har ikke alltid vært sånn:

– For sju år siden lå jeg på sofaen og spiste potetgull. Jeg veide 100 kilo og følte meg ikke vel, sier Gro Bevolden. – Så begynte jeg å trene. Spise sunt. I løpet av et år gikk jeg ned 36 kilo.

Det er mulig å komme i toppform selv om man er middelaldrende og egentlig er ganske slapp, ifølge Bevoldens trener, André Baumann.

Når man blir eldre mister man litt muskler, men det kan reverseres. Man kan faktisk bli dobbel så sterk, for eksempel kan man doble det man klarer i benkpress, sier André Baumann til VG. – Når man trener styrke bygger man muskler. Man får bedre motorikk og bedre balanse, og man forebygger plager. Man tror også at det er mulig å øke beinmassen gjennom trening og det er fint i Norge hvor det er mange tilfeller av osteoporose.

Slank blir man også:

– Man kan ikke punktslanke seg. Derimot kan man punkttrene muskler. Økt muskelmasse øker hvileforbrenning. Det er ikke slik at man må løpe i parken for å forbrenne fett.

BLI UNG OG GLAD: Også utenfor treningsstudioet mener fagfolk at det er aldri kan bli for sent å komme i gang med trimmen. Håvard Østerås, spesialist i idrettsfysioterapi og førstelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, sier at humøret vårt har godt av høy puls og sterke muskler:

– Trening gir livsglede og mentalt overskudd, sier Håvard Østerås til VG.  -Trening gir deg også en yngre kropp gjennom å påvirke hjerte- og kretsløp og blodtrykk. Det er også en sammenheng mellom hvor bra man form man er i og hvilken funksjonsgrad man har. Det eneste trening ikke kan påvirke er fremveksten av grå hår.

Han mener at eldre har spesielt godt av å trene:

–  En åttiåring vil ha større utbytte av trening enn en ung person som skal trene for å vise seg frem på stranden. En halvtime per dag er gunstig, eventuelt tre økter på ti minutter. Dagens eldre er ikke opplærte til å trene, de mener de skal hvile i sin siste år. Dette er en forestilling som man bør bryte. Det eldre bør tenke på er at de må være nøye på hvordan de trener for å unngå skader.

SPEIL, SPEIL, HVEM HAR DE FINESTE MUSKLENE: Etter at kroppen har fått kjørt seg i apparatene, har Bevolden tatt på seg høye sko. Nå skal hun øve seg på å vise frem resultatene. På konkurransedagen må hun vise musklene fra sin beste side gjennom bestemte positurer.

– Det skal være symmetri og harmoni. Musklene må stå i forhold til hverandre. Alt dette skal man vise frem og man har ikke mye tid på seg, sier Bevolden.

I bodyfitnesskonkurransen skal deltakerne innledningsvis stå på linje foran dommerne. De skal posere forfra og sidelengs i flere runder. Dommerne bedømmer ikke bare etter fysiske kriterier, men også ut fra hvordan deltakerne fører seg. Det gis trekk hvis man strekker poseringene for langt og for eksempel spenner musklene mer enn hva som er tillatt. Denne typen konkurranse er også et snev av missekonkurranse, konkurransedrakt, hårfrisyre, manikyr og utstråling vurderes også. Deltakerdrakten består av bikini og høye sko.

Gro Bevolden stiller i flere klasser, både i veteranklasse og i gruppen for unge jenter. Om hun gruer seg?

– Jeg konkurrerer egentlig ikke mot de andre, men meg selv, sier Bevolden. – Jeg ønsker bare å bli bedre.

LITE MAT: Musklene blir mer synlige dersom de ikke ligger godt skjult bak fett. Bevolden har nå deffet, det vil si hun har gått på en diett som har til hensikt å bli så slank at musklene trer tydelig frem under huden. Trener Baumann har satt sammen en konkurransediett bestående av grønnsaker, frukt, fet fisk og kylling, råris og litt fiberrikt brød.

– Det er hardt. Jeg kan ikke være så sosial og etter at jeg har trent og spist, legger jeg meg. Det er på en måte som å være en toppidrettsutøver, ja, faktisk kan jeg kalle meg toppidrettsutøver nå, sier Bevolden og knasker optimistisk på dagens dessert, en skive melon.

Gro Bevolden har også valgt vekk muskelbyggende preparater, som det har vist seg at flere utøvere i denne idretten har brukt.

– Jeg vil stå på scenen, moden og verdig, sier Bevolden.

Det eneste hun har lyst på nå er sjokolade.

– Jeg har veldig lyst på en Firkløver. Jeg gleder meg til å kjøpe en 200-grams sjokolade.

Denne artikkelen ble publisert i VG 14. september, 2010. 

(Visited 30 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *