Gylne tider

Av INGA RAGNHILD HOLST | Foto: FRAN FERNÁNDEZ

Markedene dufter som en velassortert krydderhylle. Stekeos fra tusen små salgsvogner åpner tårekanalene. Gode tilbud er det overalt. Du kan kjøpe en pannekake med fisk og et glass sukkerrørssaft, så klart presset i en mekanisk presse, eller nydelig hånddekorerte skåler og tekopper. Du kan ringe fra en av telefonkioskene, også det en opplevelse i seg selv. Telefonkiosken er rett og slett en telefon av eldre modell spikret opp i en trestamme, kablene er strukket fra nærmeste stolpe eller fra et nærliggende hus. Her virker ikke vestlige mobiltelefoner.

– Det er ikke mange andre land i verden hvor man fortsatt gjør ting på denne måten, sier en engelsktalende kvinne.

– Bilparken vår passer inn på museum. Og tenk at vi fortsatt pløyer med okser og må bære vann fra brønnen.

De tusen pagoders land

Nesten alle landsbyer og gater har sin egen pagode.

– Dette er «the teaching Buddha», sier tempelvokteren i Ananda-pagoden i Bagan.

Han er stolt av buddhaen som med sitt søte smil inviterer til opplysning. Folketroen vikler seg fargerikt inn i religionen. Folk tenner lys for buddhaene i håp om at det vil gavne dem selv.

– De håper at de skal bli mer intellektuelle eller bli kvitt øyesykdommer. Men det går ikke an å be Buddha om noe, sier tempelvokteren.

Den flotteste pagoden er Shwedagon-pagoden i Yangon, som er laget av rent gull. Pynten består av ekte diamanter. Mange tusen burmesere kommer hit hver dag med offergaver som røkelse og lotusblomster. Lotus er et symbol på Buddhas liv: Han ble født med drifter og behov, men søkte seg bort fra den menneskelige misere, steg opp og ble opplyst. Shwedagon har en buddha for hver dag i uken. Er du født på en tirsdag, slik som Aung San Suu Kyi, ofrer du til tirsdagsbuddhaen. Militærjuntaen bruker astrologi i sin politikk. Than Shwe, landets 78 år gamle leder, satte for få år siden hele landet i arbeid med å dyrke jatropha-busker, som har olje som kan brukes til drivstoff. Buskene ble satt i verdifull matjord så vel som i balkonger i byene. Den egentlige planen var å ødelegge Aung San Suu Kyis kraft, dette etter råd fra statsastrologen. Nøtteplanten heter «kyet suu» på burmesisk og assosieres med tirsdag, dagen da Aung San Suu Kyi ble født.

(Utdrag fra reisereportasje fra Burma, 2011. Ta kontakt dersom du er interessert i å kjøpe stoff fra Burma)

(Visited 31 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *