Utro til døden skiller oss ad

 

Tekst: INGA RAGNHILD HOLST

(DAGBLADET MAGASINET) Kan det åpne forholdet redde oss fra samlivsbrudd?

 

Filosofen Simone de Beavoir, Jean Paul Sartres livsledsager, innledet et forhold til forfatteren Nelson Algren i 1947 og reiste med ham til Latin-Amerika, Tyrkia, Hellas og Spania. Sartre selv hjalp Beauvoirs elsker med oversettelsen av to bøker. Da Beauvoir ble gravlagt i 1986 skal hun ha båret Algrens ring på fingeren. Likeså tålte de meksikanske malerne Frida Kahlo og Diego Rivera hverandres hyppige sidesprang. Senere, på 1990-tallet presenterte president François Mitterrand frukten av sitt forhold til en «diskret og kultivert kvinne», Mazarine, overfor politikere i Sør-Afrika og den japanske keiseren. I hans begravelse møtte både  hans frue gjennom 50 år og mor til hans to sønner, Danielle Mitterand, og Mazarine  Pingeots mor.

Disse parene holdt sammen til døden skilte dem ad.

Ekteskap for fire

Hvert år går vel 10 000 norske ekteskap i oppløsninger, samboere går i større grad enn ektepar fra hverandre. Alfred Kinseys studie fra 1947 fastslo at 50 prosent av gifte menn i løpet av ekteskapet hadde forhold utenom sin kone, og at 26 prosent av de gifte kvinnene også hadde forhold på si. Her hjemme viser undersøkelser at utroskap er skylden i en femtedel av samlivsbruddene. Mange mener monogami er det samme som monotoni. Slik som den franske kokken Paul Bocuse (82):

– Vi lever for lenge til bare å ha en kvinne, sa Bocuse til den britiske avisen Telegraph for en tid tilbake siden.

Derfor har han fått seg tre koner. Raymonde giftet han seg med rett etter krigen og han har med henne datteren Francoise. Hun jobber med ham på restaurantene. Ved siden av konen har han hatt et forhold til Raymone Carlut, som han har sønnen Jerome med, i 50 år. De siste 30 årene har disse to kvinnene måtte dele kokken med Patricia Zizza som driver sitt eget PR-byrå. Han har vært stefar for hennes datter fra et tidligere forhold.

– Det er vel ikke dette man forstår med et ekteskap, men det fungerer. De er alle fornøyde med meg og med hverandre og hvis jeg summerer opp de årene vi har tilbrakt som par så vil det bli 145, sier Paul Bocuse.

I et lokale i Parkveien i Oslo swinger flere av Bocuses konstitusjon seg.  Swingers Norge organiserer treff der norske par kan utveksle hverandre i ryddige former. Eller simpelthen bare titte.

– Hos oss er det flere som er i parforhold over tid og som har gått lei av hverandre til tross for at de er glade i hverandre og fungerer på alle sett. Vi mener det er mer realt å være åpne om å ha lyst på andre – for det har de fleste – enn å bløffe om hva som skjedde på den firmafesten, sier Bjørn Normann i Swingers Norge.

 

Se flere saker publisert i Dagbladet »»

 

Poliamorøs

Ikke er de polygame, for de tror ikke på ekteskapet eller institusjoner som regulerer samlivet mellom mennesker, de er derimot polyamorøse, og ja, de er kjærlige i flere retninger. Og de forstår at partnere kan bli sjalu, i motsetning til 1960- og 70-tallshippiene som ifølge de polyamorøse, ikke ga de ulike partnerne oversikt over alle pågående kjærlighetsprosjekter. Det gjør de polyamorøse. Sammenslutninger i USA og Europa tilbyr medlemmene sine kontrakter som regulerer nettopp muligheten for å ha flere partnere, men altså ikke ektefeller. Også Norge har sin sammenslutning av mennesker, Norsk forum for polyamorøse, som forsøker å bevise at hvis du slipper partneren din fri og han ikke kommer tilbake, vel, så eide du henne aldri. Og at ekteskapet ikke er en velegnet institusjon.

Selve ordet polyamori oppstod på en nyhetsgruppe på internett i 1992.

Biologien taler

– Mennesket er nok polygamt, sier Eivind Røskaft, professor i evolusjonsbiologi og leder for Biologisk institutt ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim til Dagbladet Magasinet.

Men det er likevel ikke noen god unnskyldning for å spre sin kjærlighet: Monogamiet har vist seg å være den samlivsformen som best sikrer avkommet. Og de fleste mennesker lever monogamt til tross for at det finnes samlivsmodeller som åpner for ha flere koner eller flere ektemenn.

Trenger trygge rammer

Men den som rydder opp i kjærlighetslivene våre, sexologene og familieterapeutene, mener de som åpner døra på gløtt for andre – i håp om å berge forholdet, er langt ute på viddene. Sosionom og familierådgiver Solveig Vennesland tror ikke ideen om det monogame samlivet har mistet sin kraft:

– Vi er ikke dyr, men mennesker med behov for trygghet og stabilitet. Jeg opplever stadig oftere mennesker som er redde og usikre etter å ha hatt mange forhold, blitt sveket eller selv vært utro, sier Solveig Vennesland til Dagbladet Magasinet.

Hun mener at åpne forhold ikke hindrer par i å gå fra hverandre:

– Åpne forhold høres fascinerende ut helt man slutter å stole på sin egen partner, sier Vennesland – Vi mennesker har behov for trygghet og stabilitet. Å ha noe for oss selv, slik som et parforhold, er et grunnleggende element for å ha det godt.

Derimot mener Vennesland at det ikke er monogamiet som fører en i armene til andre enn ektefeller og samboere, men at folk tufter samlivet på forelskelse alene, og at parforholdet har lav status og blir prioritert deretter.

Også den freidige sexologen Tracey Cox heier på monogamistpartiet. I den siste boken sin, Topp sex, skriver hun at hun bare vet om to par som praktiserer åpent forhold – og som er lykkelig med det. Men hun er åpen for at det som det finnes mange par, så finnes det mange løsninger:

– Noen godtar at for noen er det å ligge på en folketom øy himmelen, mens for andre er det helvete.

Hun anbefaler folk å finne sin modell og sette å sette grenser for hva som kan tåles innenfor de ulike variasjoner av åpne og lukkede forhold – og så holde seg strengt til dem. Omkostningene ved å bryte dem beskriver hun som den største tabben du kan gjøre i livet.

– Det finnes ingen perfekt modell, hvert par må finne frem til en løsning som passer for dem.

Og skulle du bli fristet, så skal du vite at du kommer til å oppleve at du ikke går glipp av noe som helst. Men at det er fint å dagdrømme om å åpne opp, og leve som Jean Paul og Frida, ja visst, det gjør selv de som allerede har flere:

– Selv de som har fire kjerringer, kan finne på å være utro, Eivind Røskaft.

Denne artikkelen ble skrevet på oppdrag for Dagbladet Magasinet. Den ble publisert den 19. november, 2007. Se artikkelen i sin helhet her:

(Visited 21 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *