Blomstrende handel

TEKST: INGA RAGNHILD HOLST | Foto: NADIA FRANTSEN

 

(OBOS-BLADET) Noe å ha i verandakassen. Eller i gryten. En duftende levkøy eller en fjong fiol. Velg mellom 10 000 nytte- og prydplanter på vårmarkedet i Botanisk hage i Oslo.

Angen av sitronverbena og levkøy kan kjennes helt til Fredrikstad. Minst. Tusenvis av blomster står og fjonger seg i krukkene i Botanisk hage Tøyen på Oslos østkant. Snart er det vårmarked. Og det er en fest i rosa, gult, oransje og rødt. Det er Botanisk hages Venner som dyrker og selger plantene. Forberedelsene startet for flere måneder siden.

Vi begynner å så allerede i januar, sier leder for plantegruppa Jorid Hustveit i Botanisk hages venner.

Da sår foreningen såpass at de kan selge cirka 10 000 planter på vårmarkedet i mai.

Se flere saker publisert i OBOS-bladet her»»

BLOMSTOMAN

Gjennom hele våren arbeides det i foreningens drivhus i Botanisk hage.

  Etter at frøene er sådd, prikler vi. Det betyr at vi planter dem om i større potter. Plantene ser ut til å trives best når de først plantes i små krukker for så flyttes over i større, sier styremedlem Berit Frydenlund i Botanisk hages venner.

Hun kaller seg blomstoman. Utover våren er gruppen jevnlig innom drivhusene. Ingen av medlemmene vet hvor mange timer som går med fingrene nede i potter og krukker. Eller til vanning, kjærlig stell og overvåking.

   De siste ukene før selve markedsdagen, er vi her nesten hele tiden. Da er det mye som skal gjøres. Men det er terapi å være her, sier Hustveit mens hun går langs radene av sommerblomster.

De siste måneders terapi har gjort hver pore i huden på hendene hennes svarte.

Faksimile fra Obos-bladet, 2015
Faksimile fra Obos-bladet, 2015

OLDEMORS PRYD

Det er ikke hvilke som helst frø som puttes i jorda. Hvert år sår venneforeningen rundt et tema. I fjor var temaet Botanisk hages 200-årsjubileum. Da plantet foreningen blomstene som Norges første statsminister Peder Anker (1749-1924) skal ha hatt i sin hage på Bogstad gård for 200 år siden. I år (2015) er temaet ….

 Vi forsøker alltid å tilby planter som ikke er vanlige på hagesentrene. Vi forsøker også å ikke ha de typiske moteplantene, sier Hustveit.

Planter fra oldemors tid, for blant annet fløyelsblomst, fiol og abrodd, går likevel igjen år etter år. Kanskje noen husker den aromatiske abrodden stod ofte på trammen i mange hus? Man dro hånden over den for å fjerne fjøslukt. Etterpå duftet hendene av sitrus og mynte.

 De gamle plantene er fine, og vi vet av erfaring at de er godt egnet til å dyrke over store deler av landet.

Andre planter kundene kan kjøpe, kommer fra det såkalte Geria-prosjektet, som er et samarbeid mellom Botanisk hage og Oslo kommunes ressurssenter for demens og alderspsykiatri. Botanisk hage dyrker planter til sykehjem med såkalte sansehager. Ideen at blomstene i sansehagene skal vekke til live gode minner hos demente. Samtidig verner man om våre grønne kulturminner. Til dette formålet har det vært dyrket blant annet sibiriris, peoner og pelargonia, og andre planter som har vært vanlig i hagene den gangen oldemor vokste opp.

TIL Å SPISE OPP

Det vil også være et stort utvalg av planter som både smaker godt i maten, eller som fiffer den litt opp utseendemessig.

   Vi selger mange nyttevekster. Agurkurt blir med sine lilla blomster, fin dekorasjon i salat. Mange typer basilikum har vi også. Og ramsløk, som man dyrket i Norge i vikingetiden. Den har blitt populær igjen.

Ramsløk er Norges svar på hvitløk og kan puttes i gryter eller salater. Urten skal ifølge Bioforsk ha antimikrobielle virkninger.

På markedsdagene er alltid det travelt og trangt rundt salgsbodene. Allerede klokken kvart over ti, har de mest hageinteresserte, vært innom og hentet løvemunn, blodhibiskus og koriander. De bæres i bøtter og nett, eller rulles ut på trillebår.

GAVE TIL BYEN

Inntektene fra salget går i sin helhet til Botanisk hage.

 Midlene vi får fra Botanisk hages venner er viktige for oss, sier museumsdirektør Arne Bjørlykke i Naturhistorisk museum.   Vi bruker midlene foreningen skaffer oss til blant annet utsmykning og nye planter.

En av dem som har spart opp til å handle grønt er gartner og blogger Susanne Hjertø Wiik i Hageniboks.no

 For meg er vårtreff i Botanisk hage ett av årets absolutte høydepunkter. Mann og barn plasseres hjemme og telefonen skrus av. Jeg pakker ned poser og kontanter. Natten før er jeg så spent at jeg drømmer om markedet. Her er det mulig å gjøre kupp, enten du er ute etter sommerblomster, urter, stauder eller samleplanter som kaktus, sukkulenter, fuksia, hoya og pelargonium, sier Wiik.

Denne artikkelen ble publisert i Obos-bladet, nr 3-2015.  Se flere saker publisert i OBOS-bladet her»»

(Visited 56 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *