Ny app hjelper Felix

Av INGA RAGNHILD HOLST | Foto: JANNE MØLLER HANSEN

(VG) Ipads nye superbrukere har ett kromosom ekstra. Smarttelefoner og lesebretteknologi er nyttige og populære verktøy for mennesker med ekstra utfordringer.

-Ipad, ipad, sier Felix Gleichmann (6) og trykker på det fargeglade symbolet på skjermen.

Han er som de fleste andre som får en Ipad mellom hendene, begeistret over hvor raskt den håndholdte datamaskinen starter og hvor enkelt det er å finne frem til det programmet en liker best. Svisj, og så er han i gang. Felix er født med Downs syndrom og med programmet Minnespille, ikke bare leker han, men han trener også opp korttidsminnet. Mennesker med Downs syndrom kan ha større vansker med å huske og å ta i mot muntlige beskjeder, men får de informasjon servert i fargeglad grafikk så blir det så mye enklere. Bak lukene i Minnespille skjuler det seg dyr og ting Felix liker. Når han finner to like figurer får han stor applaus. Kjempemorsomt, synes Felix.

FOR FELIX: Det er mamma Anette Gleichmann som har utviklet denne app’en (applikasjon/programvare for mobiltelefon, datamaskin og lesebrett) for familiens Ipad:

-Jeg kjøpte Ipad i USA og både Felix og jeg fikk dilla. Det var utviklet læringsprogrammer for Ipad andre steder og jeg så da at det var store muligheter i denne teknologien. Dermed satte jeg i gang med å lage en app som passet til Felix’ behov. Felix trenger for eksempel litt ekstra tid på å lære seg nye ord, og noen ord er det viktigere at han lærer enn andre, sier Anette Gleichmann til VG.

En programmerer og en designer ble hyrt inn for å lage programmet Minnespille som er laget slik at Felix skal få trent seg på det han har størst behov for å lære akkurat nå.

-Barn med Downs syndrom er ofte musikalske, så derfor la vi på klassisk musikk. Fordelen med det er jo også at voksne ikke blir gale av å høre lyden slik som man kan bli av annen spillmusikk, sier Gleichmann.

STOR APPELL: Smarttelefonprodusentene kan virkelig kose seg med å lese salgstallene. I tredje kvartal 2010 ble det solgt 80,5 millioner smarttelefoner på verdensbasis. Det er mer enn dobbelt så mange som det som ble solgt i samme periode i 2009. Dette ifølge det USA-baserte analyseselskapet Gartner. I samme periode ble det ifølge Apple solgt 7,3 millioner Ipad’er. Parallelt lages det tilhørende app’er. I Apples butikk finnes det i dag utrolige 350 000 forskjellige program til deres produkter og hele 10 milliarder app’er har blitt lastet ned fra selskapets App Store. Fordi app’er for androidene selges mange steder er ikke salgsstatistikkene like entydige, men Google annonserte i oktober i fjor at det på det tidspunktet fantes 100 000 app’er til androidene.

FRA SYMBOL TIL SMS MED ET KLIKK: At teknologien kan gjøre det enklere å løse dagliglivets små og store utfordring har de vært kjent med lenge på Frambu, som er et nasjonalt kompetansesenter for sjeldne funksjonshemninger.

-Vi har i dag teknologi som gjør det mulig for folk med språk- og talevansker å kommunisere. De som aldri lærer seg å lese og skrive vil kunne kjenne igjen symboler eller ordbilder. Det finnes for eksempel datamaskiner som Rolltalk hvor en kan trykke på symboler som omformes til tale eller setninger som kan sendes som sms til mobiltelefon, sier Torill Melfald, spesialpedagog ved Frambu senter for sjeldne funksjonshemninger til VG.– Dermed gir teknologien enda flere mennesker muligheter til å kommunisere.

Og med de nye agendaene for mobil og håndholdte datamaskiner er det ikke bare stressede businesstyper som får hjelp til å organisere dagens oppgaver:

-Personer med ulike diagnoser kan få hjelp til å forstå sammenhenger og til å strukturere dagene sine, sier Melfald. –Det finnes program hvor folk kan legge inn hele dagsplanen med symboler og varslere som forteller når bussen til skolen går. Denne teknologien vil kunne tilpasses mobiltelefoner og håndholdte datamaskiner, sier Melfald

Teknologi kan bidra til å gjøre bestemte ting lettere og gi mer selvstendighet, konkluderer Melfald. Og den er heller ikke noen ulempe for andre grupper.

-Eldre vil også dra nytte av slik teknologi. Ting som er til hjelp for funksjonshemmede kan ofte gjøre livet enklere også for andre grupper, sier og hun og peker på at mange produkter som opprinnelig ble utviklet for folk med funksjonshemninger har blitt standarder.

En annen fordel med denne typen produkter er at det er vanlige og ikke vil synliggjøre en persons funksjonshemninger, trekker forskerne frem. Den ser kul ut.

GRATIS IPAD TIL FUNKSJONSHEMMEDE?: Felix har ikke bare Minnespille på Ipaden. Mamma har også laget Tellespille hvor han lærer både tall og telling. Flere spill er på gang både for Apples produkter og for androidene.

-Ideen er at app’ene skal gagne flest mulig. Mine andre barn gir stemme til spillene, vi hyrer inn nyutdannede programmerings- og designfolk slik at også unge skal få være med på oppturen. Fordi Apple tar 30 prosent av prisen på app’er som selges til deres konsoller, synes jeg at de burde gi et visst antall Ipader til folk med funksjonshemninger, sier Anette Gleichmann som gir sitt overskudd til organisasjoner som jobber med Downs syndrom.

-Tenk at en liten Felix kan gi så store muligheter, sier mamma Anette.

Felix selv bare koser seg med de muntre tegningene på det nye teknologiske moteproduktet.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *