Fottur for sjelen

Tekst: INGA RAGNHILD HOLST og FRAN FERNÁNDEZ

FRANKRIKE/SPANIA (VG): I tusen år har pilegrimene reist mot Santiago de Compostela, men det er ikke lenger bare religion som får folk til å vandre.

Også i år vil over 100 000 pilegrimer vandre på disse veiene. For mange er det god mat og vin som lokker.

Den spanske fotografen Fran Fernández har gått den 775 kilometer lange pilegrimsveien fra Saint Jean Pied de Port i Frankrike til byen Santiago de Compostela nordvest i Spania. Her skal apostelen Jakob være stedt til hvile og derfor har byen med sin tusen år gamle katedral blitt et viktig pilegrimsmål for kristne.

Også Fernández har sin historie.

– Jeg gikk meg vill i fjellene hjemme i Castilla y León. Da natten kom, sank temperaturen ned i åtte til ni grader, og jeg hadde bare t-skjorte og shorts på meg. Jeg hadde heller ikke hverkenmat eller vann med meg, og trodde ikke jeg skulle komme meg levende gjennom natten. Men jeg orienterte meg som pilegrimene gjorde på sine reiser. Og da det lysnet av dag, møtte jeg en gjeter som viste meg veien til en landsby. Jeg lovte å gå pilegrimsleden til Santiago de Compostela. Løftet mitt er tuftet på både overtro og følelser, sier Fernández til VG.

VIN, MAT OG SANG 

Tre år etter la Fernández ut fra Saint Jean Pied de Port i Frankrike. En måned etterpå ankom han byen Santiago de Compostela.

– Vandringen forandrer deg som person, sier han.

– Du skjønner at du ikke kan bære 20 kilo på ryggen når du går tre mil om dagen. Du må kvitte deg med bagasjen. Slik er det også i livet. Har du for stor bør, blir livet tungt.

Etter noen dager vandrer du inn i en annen verden. Du er isolert fra avisoverskrifter og e-post, men samtidig møter du mennesker fra alle sosiale lag fra alle verdensdeler, mange er på søken etter en ny retning i livet sitt.

– Så slår man følge med dem, sier Fernández. – Mange av dagens pilegrimer er også interessert i historie, kultur og god mat. Det blir mange sene kvelder med god vin, for vi går jo også Navarro, hvor det lages utmerket vin. Og alle deler på det man har.

Flere saker publisert i VG her »»

PILEGRIMSVANDRING FOR LUKSUSDYR 

Det er hundrevis at herberger og pensjonater langs pilegrimsveien. Herbergene koster bare noen euro per natt men da må du til gjengjeld tåle snorking og odørene fra mange slitne føtter. Du deler nemlig sovesal med mange vandrefrender. Men det finnes også flotte luksushoteller på ruten. Flere norske operatører arrangerer gruppeturer til fots, til hest eller på sykkel – med følgebiler som tar seg av bagasjen.

– Sannheten er at mange landsbyer lever av pengene pilegrimene legger fra seg og det finnes alle typer overnatting og spisesteder. Men egentlig kan du leve for bare 20 euro per dag, sier Fernández.

I 2010 gikk 113 000 personer fra 117 land deler av eller hele pilegrimsruten til Santiago de Compostela.

Denne reportasjen ble publisert i VG Sondag den 4. desember, 2011.

(Visited 41 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *