Tekst: INGA RAGNHILD HOLST/NTB Tema Foto: Fran Fernández
(NTB TEMA) På Sicilia er det kort vei fra stranda til de elegante barene og handlestrøkene. Fra og med i sommer kan du dra dit på pakketur.
– Juhuu, jubler guttegjengen fra Naxos på Sicilias østkyst og hiver seg ellevilt i vannet slik bare sommeryre tenåringsgutter kan. Det er sol, det er hett og Middelhavet inviterer til lange tak og mye moro. Og det er ikke bare sicilianerne selv som nyter den gjestmilde badetemperaturen. Øya med fem millioner innbyggere har gått inn og ut av charterkatalogene gjennom mange år, og i år kan ferieklare nordmenn både kjøpe pakkereise eller fly rutefly direkte til Sicilia.
Eksplosiv sydenferie
Mens folk plasker ubekymret i vannkanten, så smeller det i toppene. Sicilias vulkan, Etna, er en hissig dame.
– Hun refereres til som en kvinne fordi hun er uforutsigbar, sier Bertil Olofsson, som har bodd og jobbet på Sicilia i mange år.
Mange er nok ikke enige i at det kun er kvinner som er uforutsigbare, men ingen kan si at Etna er til å stole på. Vulkanen drønner så det kjennes ut som små jordskjelv, og den fyrer gjerne opp en brann som står som et fyrtårn over krateret.
Geologisk danner Sicilia en fortsettelse av Apenninene og Atlasfjellene, og sprekkesystemet gjør at det er meget stor seismisk aktivitet her. Vulkanutbruddene har forårsaket skade, men lavaen skal ifølge ekspertene flyte så sakte at den ikke rekker å ta menneskeliv.
Lavaen bidrar til at jorda er fruktbar, og her dyrkes det masse sitroner, oliven, grønnsaker, korn, vindruer – ja, alt som skal til for å lage et herlig måltid.
Aperitivo-time
Etter en lang dag på stranden er det herlig å ta seg inn til en av byene langs kysten, for eksempel 2500 år gamle Taormina som klorer seg fast på en klippe høyt over havet. Fra stranda svinger du deg opp i den såkalte funviaen, taubanen, til sentrum. Det tar tre minutter og koster 3,50 euro for en tur-retur-billett.
I femtiden våkner byen til liv etter siestaen, og folk strømmer ut i gatene for å flanere. På piazzaene sitter gubbene og tyller i seg spritz, en drink bestående av prosecco, aperol og sodavann. På mange barer bys det også på gratis håndmat, kanapeer eller noe annet godt; det er rett og slett «barbaro» å drikke uten å spise. Her skjønner du at du ikke er langt unna verken spaniernes tapas eller arabernes meze. Sicilias sentrale beliggenhet i Middelhavet har gjort at øya har vært underlagt både romere, arabere og grekere, noe som gjenspeiler seg i maten og arkitekturen.
Shopping
Var det italienerne som fant opp moten? De er hvert fall ulastelig antrukket, og de mange butikkvinduene i byene sladrer om hva lønningene går til. I hovedgatene i de store byene er de italienske motehusene tungt representert. Prektige kjoler i sommerens knallfarger henger på stativene. – Denne passer fint til deg, sier ekspeditør Loredana Calí og holder opp en gul kreasjon med prestekrager. Den koster 400 euro. Kanskje litt dyrt?
– Men det er Valentino, sier Calí.
De som er glade i mat, har også mye shopping å glede seg over på Sicilia. Spesialbutikker for pasta, ørsmå prosciutti-sjapper og velduftende ostebutikker finnes i enhver landsby, og det aldri langt til bakeriet eller et honning- og sitronduftende konditori.
Kjøper du en kokebok i tillegg, får du noen tips til hvordan du kan bruke ditt sicilianske forråd der hjemme. At et kilo sødmefull skinke fra det berømte San Daniele-distriktet bare koster 25 euro, gjør heller ikke noe.
Ekte avslapning
Ja visst, bør man få med seg noen av de mange kulturminnene når man er midt i Middelhavet. Se Taorminas greske teater fra 300 f.Kr., eller middelaldermosaikken i de flotte katedralene.
Men når sommerferien endelig er her, handler det jo om å gjøre som man vil. Dyppe tærne i vannet. Lese. Nettopp det gjør franske Benedicte Coudert. Hun sitter på en stein i vannet, fordypet i en roman.
– Jeg synes det er vidunderlig her, sier Coudert.
Flere NTB Tema-saker her »»
Reisefakta
* Sicilia er Middelhavets største øy og ligger tett på Italias skotupp.
* Reise: Ryanair flyr fra Moss til Palermo fra cirka 850 kroner. Star Tour selger fra og med i sommer pakkreiser til Sicilia, prisene starter på cirka 4000 kroner per person for fly og en uke på hotell. De har også forskjellige rundreiser der du kan besøker også øyene Lipari og Stromboli.
* Bo: Sicilia trekker turister fra hele verden og har et enormt utvalg av luksushoteller, rimelige pensjonater, private villaer og leiligheter ja, endog klostre hvor turister kan leie seg inn. Tripadvisor er en god kilde til overnatting.
* Klima: Juli og august er de varmeste månedene med cirka 28 grader i snitt, sjøen holder cirka 25 grader. Det svalere i juni og september, samtidig som badetemperaturene er behagelige også da.
* Priser: Det er relativt stive priser i de populære badebyene. Regn med minst 60 euro for en treretters lunsj for to. Utenfor turisttråkkene er prisene lavere.
* Passer for: Det mange høydeforskjeller, det er derfor ikke lett å komme seg rundt med barnevogn eller hvis du er dårlig til beins. Det er likevel ikke noe problem å ha med seg barn. Den som er glad i å vandre, har mye vakker og variert natur å boltre seg i.
Mafiasommer
Den sicilianske mafiaen har hatt stor makt og har hatt både politikere og dommere på sine lønningslister. De siste tjue årene har italienske myndigheter straffeforfulgt mistenkte «mafiosi», og dermed svekket organisasjonens makt. Ifølge italiensk presse ønsker ungdommen seg mer demokrati og mindre gammeldags mafiastyring. Som turist merker man ikke mye til mafiaen, men mange synes det er moro å se stedene der filmtrilogien Gudfaren er skutt, som landsbyen Savoca. Her ligger Bar Vitelli og ser akkurat ut som den gjorde i filmen. Her ligger også kirken der rollefiguren Michael Corleone giftet seg.
Denne saken ble skrevet for NTB Tema og publisert i en rekke norske aviser sommeren, 2012.