Skyskrapersommer

 

Av INGA RAGNHILD HOLST | Foto: PETER SCHULZ, PATRICK PYSZKA, EXPLORE CHICAGO, INGA RAGNHILD HOLST 

(DAGSAVISEN) I Chicago er skyskraperne attraksjoner. Kunstinstitusjonene er privatfinansierte. Nettopp derfor trekker byen til seg verdens fremste arkitekter og kunstnere. 

På den ene siden står Wrigley Building og strekker seg mot himmelen med sine 30 etasjer bygget i hvit terrakotta. På den andre siden står Ludwig Mies van der Rohes tårn, Wabash, med sine utstudert sobre, mørke linjer. Så plutselig strekker Aqua seg 82 etasjer rett til værs, men med myke, svungne hvite linjer. Det er som Chicago viser verden at akkurat her går det bare en vei: fremover. Eller oppover. Chicago var med sin knutepunktbeliggenhet den by som vokste raskest i verden på 1800-tallet, dermed var det nettopp her verdens første skyskraper, The Home Insurance Company, ble bygget i1885. Å oppleve byen som virkelig kiler skyene på magen, er forfriskende. For er virkelig høyhus stygge og umenneskelige? Chicago Architecture Foundation svarer på det spørsmålet på sine turer langs Chicago River (www.architecture.org).

Denne saken er publisert i Dagsavisen. Se flere saker skrevet for denne avisen her »»

PRIVAT KUNST

– Kunstsenteret er 100 prosent privateid, sier Chai Lee, assisterende informasjonsdirektør ved Chicago Art Institute. –Det er ikke slik som i Kina og Europa hvor alt er offentlig finansiert.

Han forklarer at Chicago har fostret mange rike industrieiere og blant dem har det vært kultur for å reise Europa og kjøpe kunst. Og her snakker han ikke om rimelig grafikk. Her ser du europeiske skatter som Georges Seurats «Søndag ettermiddag på Île de la Grande Jatte» fra 1885 og Vincent van Goghs maleri av sitt soverom. Samlingen innholder også de amerikanske verkene «American Gothic» av Grant Wood og Edward Hoppers «Nighthawks». Museumsbygningen er en opplevelse i seg selv, særlig om kvelden når refleksene fra tusen opplyste skyskrapere spiller mot panoramavinduene. Millennium Park ligger også rett ved. Billetten koster 12 og 18 dollar for henholdsvis barn og voksne (www.artic.edu)

 MILLENNIUM PARK

I sentrum av Chicago har kunstnere og arkitekter laget en kulturpark med konserthus og skulpturer som hver for seg har blitt store attraksjoner. Frank Gehry står bak konsertarenaen Jay Pritzker Pavilion hvor det årlig er flere hundre kulturarrangementer. Fordi huset brøt med høydereguleringen i parken, ble det rett og slett omdefinert til «piece of art». Pritzker-familien, som står bak arkitekturkonkurransen med samme navn, har bidratt med 15 millioner dollar (90 millioner kroner) av totalkostnaden på 60 millioner dollar. Millioner av mennesker tar hvert år bilder av seg selv med Chicagos skyline, reflektert i den britiske kunstneren Anish Kapoors, blanke skulptur, Cloud Gate. Jaume Plensa fra Katalonia i Spania laget parkens videofontene med skiftende portretter av byens innbyggere, om sommeren løper ungene gjennom vannspruten. Vinterstid går Chicagos innbyggere på skøyter her (www.explorechicago.org/city/en/millennium)

HIPSTER STREET

Boligprisene har skremt det kreative pakket ut av sentrum til Bucktown, et arbeiderstrøk som har fått navnet sitt på grunn av at de første polske immigrantene holdt geiter i området. Bydelen minner med sine lave mursteinshus, sneakerssjapper, vintagehull og fargerike små barer, på Brooklyn i New York. Sjekk for eksempel ut hattebutikken Goorin som lager håndlagde hatter og sixpencer i 1533 Milwaukee Avenue. Vil du ha hjemmelagede skjønnhetsprodukter og manikyr, bør du ta turen innom det sjokkrosa etablissementet Mojo Spa, også den på Milwaukee Avenue (www.mojospa.com).

 STJERNESPEKKET I MUNNEN

Chicago har kun 2,7 millioner innbyggere, men har likevel 20 restauranter med stjerner i den gjeve Michelin-guiden. Den eksperimentelle restauranten Alinea (www.alinea-restaurant.com) har til og med tre stjerner, og har fått mye oppmerksomhet for sin utforskning av teksturer og temperaturer. I den folkelige enden av restaurantskalaen finner du Berghoff, hvor det kan være lange køer rundt lunsjtid. Restauranten er drevet av den samme slekten i 113 år og her kan du være sikker på å få rause porsjoner tradisjonsmat, typisk for Midtvesten: Maisstuing, store biffer og enorme stykker eplepai. Ja, takk, du vil gjerne ha en doggy bag (www.berghoffgroup.com).

 OBAMA-PILEGRIM?

President Obama startet sin politiske karriere i Chicago og det skor turistnæringen seg på. Flere selskaper tilbyr turer i Obamas fotspor der du kan se hvor han og Michelle hadde sin første date og hvor han startet sin politiske virksomhet. Explorechicago.org gir deg en liste over operatører som tilbyr disse turene, men vil du virkelig lære Chicago å kjenne kan du melde deg på tur med Chicago Greeters turer. Her stiller nemlig privatpersoner opp og viser deg sin – helt gratis (www.chicagogreeter.com)

L-TRAIN

Kanye West, som selv er fra Chicago, åpner sin video Homecoming med bilder av byens L-train, som skramler på skinner over gatene – i stedet for under jorda, slik det er i de fleste byer med offentlig transportsystem. Kjøp billett og se byen via åtte linjer (www.transitchicago.com)

Denne saken er skrevet på oppdrag for Dagsavisen, 2012. Se flere artikler publisert i Dagsavisen»»

(Visited 34 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *