Skoleferie i Salamanca

Av INGA RAGNHILD HOLST | Foto: FRAN FERNÁNDEZ

(NTB TEMA) Noen tar fri fra skolen i ferien, mens andre setter seg på skolebenken når de har fri. Salamanca i Spania tar hvert år imot 25.000 utlendinger som vil lære seg spansk. 

– Nå kan jeg lese sladrebladene på spansk. Men jeg kan nok også lese avansert litteratur hvis jeg virkelig går inn for det, sier Karin Jonegård beskjedent.

Hun har tilbrakt sommerhalvåret på språkkurs i Salamanca, som ligger på høysletta La Meseta i regionen Castilla y León, 230 kilometer vest for Madrid. Hun tok først et kurs i spansk språk, kultur og politikk på Universitetet i Salamanca før hun gikk videre til språkskolen Don Quijote.

Flere NTB Tema-saker »»

Spanskens hjemby

Hun er slett ikke alene om dette valget. Salamanca har en 800 år lang tradisjon som undervisningsby. Kong Alfonso XI grunnla nemlig universitetet i Salamanca i 1218. Tre århundrer etterpå studerte 6500 mennesker her, og universitetet ble støttet finansielt av både kirken og kongen.

I 1929 satte universitetet i Salamanca opp et kurs i språk- og kulturstudier for utenlandske studenter. Dette tilbudet er senere utvidet, og mange tusen studenter fra hele verden kommer til byen for å gå på nybegynnerkurs eller ta helårskurs i for eksempel spansk litteratur. Men det er 20 andre språkskoler i den vesle byen.

– Salamanca har spesialisert seg på å lære bort språk. Her er det språkskoler basert på både interesser og fag. Vil du ha et medisinsk språkkurs får du det, vil du bare lære deg spansk så du kan holde praten i gang på golfbanen, får du det. Det finnes også språkkurs for pensjonister, sier Carmen Ballestores, direktør for Salamanca Ciudad del Español, en organisasjon som markedsfører Salamanca.

Fordypning i spansk

Karin Jonegård syntes det var utfordrende å ta universitetskurset fordi det er store klasser. Men på språkskolen fikk hun fordypet seg i språket.

– På språkskolen var det små grupper, og dermed lettere å konsentrere seg om det man skulle lære.

Hun ligger nå på såkalt B2-nivå i det såkalte DELE-systemet, et internasjonalt målesystem for folk som har spansk som andrespråk.

– Hvis jeg skal søke jobb, så betyr så klart vitnemålet fra universitetet mest. Men er det en arbeidsgiver som har litt kunnskap om språk, så vil han forhåpentlig vite at språkskolen jeg har gått på, har gitt meg gode ferdigheter i spansk.

Fiesta

Det er ikke til å komme bort fra at det fort blir svært livlig når mange unge mennesker samles på et lite område. Salamanca har vel 160.000 innbyggere, og det merkes at det stadig er noen tusen ekstra studenter i byen. Eller på by’n. Uteliv, tapas og lange netter er en stor del av studentlivet. Spanierne elsker å drikke, snakke, spise og le, gjerne til den lyse morgen. Også Jonegård fikk tid til en tapas mellom konversasjonsklasser og forelesninger i statsvitenskap:

– Det finnes barer og diskoteker for alle aldersgrupper. Selv gikk jeg og medstudentene ut for å spise tapas og diskutere politikk.

Å servere noe godt til øl- eller vinglasset er en gammel tradisjon i Spania, men mens resten av Spania har gått over til å ta betalt for tapasen, er det fortsatt vanlig å servere snadderet vederlagsfritt i Salamanca. Ikke rart at det alltid summer på de mange barene rundt om i byen. Men merk at den berømte skinka, pata negra, som produseres nettopp her, koster noen euro.

– Og så var det konserter på byplassen og flere fine jazzklubber. Det ble noen sene kvelder, sier Jonegård.

Det lille ekstra

Har du ambisjoner om å lære mer enn det som kreves for å kjøpe en tapa og en øl, er Salamanca et topp sted.

– Det er lett å snakke engelsk når det er så mange internasjonale studenter, men jeg leide et rom i bofellesskap med bare spanske studenter. Da ble jeg virkelig tvunget til å lære meg språket. I tillegg er ikke folk i Salamanca så flinke til å snakke engelsk, selv om de forstår det du sier, sier Jonegård.

Flere NTB Tema-saker »»

Reisefakta

* Hvorfor dra dit: Man drar for å lære spansk, spise godt og se den vakre arkitekturen fra tidlig og sen middelalder. Legg merke til den utsøkte kalligrafien som er brukt i skiltingen. Flere av byens vakre middelalderbygg står på UNESCOs liste over særlige viktige kulturskatter. Klimaet er både kjøligere og tørrere enn hete Madrid. Salamantinerne hevder at de har Spanias vakreste plaza. Byen har et heftig og mangfoldig uteliv og dessuten et rikt kulturliv.

* Skoler: Flere norske høyskoler og universiteter har ulike samarbeid med universitetet i Salamanca. Språkreisebyrået, www.sprakreisebyraet.no, selger språkreiser til Salamanca. Det er også mulig å ta kontakt med en språkskole direkte.

* Reisen dit: Tog til Salamanca fra Madrid tar vel 2,5 timer og koster cirka 25 euro for en tur-retur-billett. Flere daglige togavganger. Ryanair er for tiden det eneste selskapet som flyr direkte fra Oslo til Madrid, men de fleste store flyselskaper som flyr ut fra Norge har Madrid på sitt destinasjonskart.

* Bo: Både norske og spanske språkskoler er behjelpelige med finne bolig. Don Quijote tilbyr blant annet overnatting hos vertsfamilier.

Les mer:

www.espanolensalamanca.com

www.usal.es

www.spanishcourses.upsa.es

diplomas.cervantes.es

www.donqujiote.org

www.salamanca.es

Brrr …

Somrene i Salamanca, som ligger 798 meter over havet, er svalere enn i Madrid hvor det fort kan bli 35 varmegrader om sommeren.

Vintrene i Salamanca er kalde, og ikke alle boliger har gode varmeanlegg. Ta med gode og varme klær hvis du skal til Salamanca i vinterhalvåret, og bli ikke overrasket om det snør en dag.

Språkbyen i Guatemala

Den vesle byen Antigua i Guatemala har spesialisert seg på lære utlendinger spansk. Her finnes det mange språkskoler som tilbyr både gruppeundervisning og timer med din egen lærer. Også her kan du ta den såkalte DELE-prøven i spansk. Den spansken som snakkes i Guatemala og Latin-Amerika, skiller seg fra språket i Spania, både i forhold til grammatikk og uttale. Den ene måten er nok ikke mer riktig enn den andre, til tross for at man både i Spania og Latin-Amerika kniver om hvem som har den «reneste» spansken.

Denne reportasjen ble laget for NTB Tema i 2012 og den ble senere publisert i en rekke norske regionsaviser.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *