Simpel living i India

Av INGA RAGNHILD HOLST | Foto: FRAN FERNÁNDEZ

KERALA (KK) Stå opp og legg deg med sola. Spis enkelt og sunt. Tren sjelen. Ha et godt sexliv. Simpel living-trenden har vært praktisert i India i fem tusen år.

 

– Aaaooommm.

Yogalærer Soorya Ravi (54) summer. Det lyder som en krysning mellom en hvalross og grønlandsk strupesang.

– Åpne øynene som en solnedgang. Sakte. Aaaoooommm.

Klokken er bare åtte og fuglene holder morgenmøte oppe i toppen av kokosnøttpalmene. Et lite knippe yogaelever strekker armene, fingrene, tærne, nakken, ryggen etter Soorya Ravis anvisninger.

– Nå ser dere ikke lengre enn til sandeltrærne. Men etter at dere har lært yoga og ayurveda vil dere se det hinsidige.

Før han avslutter klokken syv-klassen, minner han elevene på følgende:

– Når dere står opp vasker dere kroppen. Husk at dere må også rense sjelen.

Smertestillende livsstil
Sør i India, i den vesle landsbyen Chowara, Kerala, i en hage med basilikum-, koriander- og karribusker, mango- sandel- og sjasmintrær og flere hundre medisinske urter, ligger helsefarmen Shin Shiva. Shin Shiva er et såkalt ayurveda-medisinsk senter, som tar i mot gjester med helseproblemer. Her gis det behandling for blant annet revmatismesykdommer, infertilitet, utbrenthet, hudproblemer og migrene, og det gis daglige klasser i yoga. I en hengekøye spent opp mellom to palmer slumrer sykepleier Kari Hoel (67) fra Andenes. Hun er inne i sin andre uke med behandling på Shin Shiva. Hoels helseagenda er ambisiøs:

– Jeg vil ikke ha smerter. Jeg vil sove om nettene. Jeg vil gå ned i vekt.

To av tre mål er nådd.

– Jeg har hatt slitasjegikt (arthrose) halve livet, og for ti år siden måtte jeg slutte i jobben min, som jeg var så glad i. Jeg har satt inn og deretter skiftet både hofte- og kneproteser, og var redd for å falle på glatta hjemme. Her har jeg ikke brukt smertestillende.

Hoel smiler og myser mot den indiske formiddagssola.

– På Shin Shiva får jeg massasje fra topp til tå av to jenter samtidig, i flere timer daglig. Mens fysioterapeuten hjemme bare ser en kne eller en albue, blir hele kroppen behandlet. Jeg får også urtemedisin i henhold til min konstitusjon og mine plager. Og aller først, da jeg kom hit fikk jeg en såkalt renselseskur med faste.

Etter noen tiår som helsearbeider, mener Hoel at det norske helsevesenet, har mistet viktige ingredienser.

– Man ivaretar ikke pasientens integritet. Samtidig har vi et stort forbruk av medisiner. Jeg tror ikke det er riktig. Selv velger jeg å søke meg utover den tradisjonelle vestlige medisinen.

Men Hoel stiller seg også undrende til de anvendte metodene ved det ayurvediske senteret.

– Jeg ble satt på fastekur, og jeg fikk kun urtete. Jeg ble svært dårlig. Med min erfaring som sykepleier vet jeg jo at man i vestlig medisin inntar salter og sukker ved faste. Men etter at jeg begynte å spise igjen, føler jeg at energien kommer tilbake.

Mange alternativmedisinere

I store deler av verden tyr folk til tradisjonsmedisin, det vil si medisin basert på både tro, tradisjon og kunnskap, og som inkorporerer plante-, animalsk og/eller mineralbasert medisin, når de er syke. Ifølge World Health Organization (2003) står den tradisjonelle medisinen for 40 prosent av alle helsetjenester som blir utført i Kina, i Colombia for 40 prosent av helsetjenestene og hele 65 prosent av inderne bruker sin tradisjonsmedisin i sin primærhelsetjeneste. Men også i Europa, USA og Australia har ulike retninger av tradisjonsmedisin blitt et supplement til det regulære helsestellet. I Australia oppgir 48 prosent av befolkningen at de har brukt alternativ medisin. De tilsvarende for tallet i for USA er 42 prosent. Ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski  anslår at det i dag finnes 4000 alternativ behandlere. (Den norske lægeforeningen teller 19 854  medlemmer). I Norge vil rundt 300 000 nordmenn årlig besøke en alternativ medisiner. Grunnen til at så mange søker seg til alternativmedisinen er todelt, mener Vinjar Fønnebø, professor og senterleder ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin:

– Det er et islett av misnøye med skolemedisinen. Folk føler at de får ikke det de ønsker. Dernest opplever de gjennom alternativmedisinen en gjengklang i av hva de selv har tenkt og følt i forhold til helse.

Fønnebø hevder at særlig høyt utdannede middelaldrende kvinner, ofte sysselsatt i helsevesenet, som søker seg til alternativmedisinen.

– Skolemedisinen har gode metoder på en del sykdommer og da søker folk seg dit, også alternativbehandlerne. Men for alle de plager som handler om vår psykosomatiske plager som for eksempel allergi og tarmproblemer, hvor skolemedisinen ikke har en patentløsning, så søker folk seg til de alternative.

– Men virker alternativmedisinen?

– Både alternativ- og skolemedisinen kan rapportere en såkalt selvopplevde virkning på opptil 70-80 prosent. Det at folk føler at de blir tatt vare på og at behandlerne blir tatt vare på, er viktig. Folk flest skiller ikke så mye på hva som virker og ikke virker, men i skolemedisinen er man opptatt å av å dokumentere effekten av en gitt behandling.

I en rapport om tradisjonsmedisin fra World Health Organization fremkommer det at folk ofte tror at urter betyr naturlig og følgelig er ufarlig, men at inntak av urtemedisin kan gi alvorlige bivirkninger, og i noen tilfeller gi dødelig utfall. Videre peker organisasjonen på manglende kontroll og sikring av de anvendte produktene i alternativmedisinen og at effekten ofte er udokumentert. Men de trekker likefred at flere av de tradisjonsmedisinske systemene kan ha gode effekter.

Ulykkelig samliv gir helseplager

– Man bør legge seg tidlig og stå opp med solen. Leve enkelt. Ha et godt sexliv, sier dr. Franklin, eier av Shin Shiva-senteret i Chowara.

Franklin er utdannet ayurveda-medisiner og har arbeidet hele sitt liv som lege. Han virket først som regionsoverlege, men startet opp sin egen klinikk hvor utlendinger er velkomne, for ni år siden. Franklin er kritisk til den vestlige livsstilen. Han mener at mange av helseproblemene mange sliter med, har sitt opphav i dårlig livsførsel og at indere ofte er sunnere enn europeere.

– Vi er laget for å arbeide, men mange er mer opptatte av karrieren sin enn av helsen. Men det er slik at uten god helse er det ikke fremgang umulig. Det er viktig å ta seg tid til å ivareta både den fysiske og mentale helsen, for å ha et godt liv.

Dr. Franklin mener også den vestlige verdenens måte å organisere familielivet på er uheldig.

– I vesten vurderer dere ikke alle aspektene ved en partner, derfor velger man ofte feil.  Det at man har et ulykkelig sexliv er skyld i nerver, spenninger og helseplager. I India vurderer vi partneren både ut fra horoskoper, personlighet og karakter, slik at man vet at man passer sammen, også seksuelt. Å ha et lykkelig familieliv er avgjørende for ha det bra fysisk og psykisk.

Franklin mener at ayurveda-tradisjonen kan bidra til et rikere og sunnere liv.

– Ayurveda er denne nasjonens mor. Det er en vitenskap for sjel, sinn og kropp. Tradisjonen forteller hvordan vi bør spise og leve for å holde oss sunne. Og den kurerer eller letter en rekke sykdommer som revmatisme, ulike hudplager, infertilitet, migrene og diabetes. Og den forteller oss at det er viktig å ha det vakkert rundt seg. Men naturlig vakkert. Alt med måtehold

Selv har han innrettet senteret i en deilig hage på en pynt med utsikt over havet.

Palassmedisin

– Vask hendene, madame, sier tjeneren og heller vann.

Så kommer han med et brett. På brettet ligger et bananpalmeblad og en et knippe ørsmå retter: brun ris, papaya- og mangosalat, urtevann- og yoghurt med friske krydderblader, linser. Mat som angivelig har gunstig effekt på helsen.

I Kalari Kovilakom-palasset gjelder stramme rasjoner, tradisjon og nøysomhet. Extremely demanding, yet wonderfully fulfilling, står det i det ayurvedisk-medisinske palassets reklamebrosjyre. For her, i en okerfarget gate i Palakkad, later det til at en selv virkelig må ville ha endring, like mye som det sari-kledte personalet stiller opp. Matrasjonene er små, men sammensatt av urter og grønnsaker fra egen hage. Vin, tobakk, kaffe, sukker og melk, sammen med lærsko, er ikke tillatt på anlegget. Ideen er at man skal ha tid og ro til gjennomføre behandlingsregimet. Kalari Kovilakoms administrerende direktør, Joseph Joseph sier at de ønsker å holde på tradisjonen og etter hvert utvikle et lukket samfunn.

– De ansatte skal gjennom å leve her motta energi som de skal gi tilbake til gjestene. Vår kunnskap kommer fra Gud og vi mener at gjennom å leve i pakt med tradisjonen vil vi bevare helsen. Det er den vestlige livsstilen med mange partnere, usunn mat og egoisme som gjør folk syke. Gjennom å videreføre vår livsstil får de bedre.

– Men mange dør av helbredbare sykdommer som malaria (Folkehelseinstituttet anslår at 1-2 millioner mennesker dør av malaria årlig. De økonomiske konsekvensene av den store utbredelsen av malaria i India, er svært store). Det finnes gode medisiner for dette i den vestlige medisinen. Hvorfor er det så mange i India som har malaria dersom dere lever riktig?

– Ja, men malaria er også et resultat av livsstil. Ayurveda-tradisjonen forfekter at jeg er nødt til å holde mitt hjem fritt fra mygg og passe på at barna ikke er ute og leker når det er mye mygg.

– Og AIDS-epidimien?

– Det er også en sykdom som følger med en livsstil hvor man skifter partner ofte. Vi forfekter en livsstil hvor man holder seg til en partner. Men vi er altså ikke en reaksjonær retning, sier Joseph Joseph.

På en liten benk i Karali Kovilakoms behandlingsavdeling prater gjestene lavt. De har løse kimonoer på seg. Nora Metra (60) fra Irland skinner av olje.

– Jeg kom hit med nevropati, og kunne ikke gå. Jeg ønsket å slutte å drikke og komme meg til hektene. Jeg kom for fem dager siden og allerede nå kan jeg gå. Jeg vet egentlig ikke hva dette er eller hvordan det fungerer, men jeg er glad for at det ser ut til at det virker.

Få styrken til et dyr

Under sandeltrærne på Shin Shiva i Chowara, strekker Soorya Ravi, en lang og smidig hals. Han drar munnen opp til ørene og hveser:

– Kraa, kraa. Gjenta etter meg. Gjennom å ta opp i dere hvesingen til kråkene, kan dere få dens styrke. Dyr har mange ferdigheter som ikke mennesket har og som vi kunne trenge. For eksempel slangens kraft: å kunne kaste av det gamle skinnet og utvikle ett nytt. Kunne vi det hadde vi ikke trengt å dra på sykehus.

Soorya Ravi mener at ayurveda- og yogatradisjonen har kvaliteter som fremmer et godt og langt liv.

– For dere er kanskje dette en livsstilstrend, en mote. Men for oss er det selve livet, sier Ravi. – Men dere kan bli med å lære litt.

Dette er ayurveda

Ayurveda betyr livsvitenskap. Det er satt sammen av ordene ayur, som betyr liv og veda som betyr kunnskap. Denne kunnskapen er ifølge ayurveda-tilhengerne gudgitt. Ayurveda har som hensikt å oppdage vår indre sannhet og veien dit, er ifølge ayurveda-tilhengerne, blant annet en god helse og et balansert sinn. Dette oppnås gjennom en enkel livsstil, sunn diett og yoga.  Det finnes i dag 134 skoler i India, både offentlige og private, hvor en etter fem års studier kan få tittelen doktor. Ayurveda-skolen er anerkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO) som et naturmedisinsk helsesystem og har besluttet å støtte dens eksistens.

Å oppleve Kerala

Kalarippayat martial art: 5000 år gammel kampsport fra Kerala. Den har til hensikt å beskytte familien, landsbyen og nasjonen, fremfor å angripe. Det er også en medisinsk gren som går ut på å stimulere ulike punkter på kroppen.

Kathakali: Teaterform som oppstod på 1700-tallet. Kathakali betyr historie-spill og inneholder en rekke ulike figurer; den godhjertede helten, guder og slemme typer som er grådige og voldelige. Historiespillet begynner vanligvis rundt klokken 22 og holder på frem til morgengry. Alle rollene, også de feminine, spilles av menn, og alle fremstår i friske farger.

Elefanter: Se de veldige indiske elefantene, som får Cirkus Arnardos elefanter til å fremstå som marsvin, i en av de tre nasjonalparkene Periyar, Erivikulam og Tholpetty.

Sari-shopping: Lilla med gullornamenter på ermene? Oransje og grønn? Lilla og sort? Kjøp en skjønn sari. De koster fra 300 rupis (cirka 50 kroner). Er du riktig heldig så vil kanskje butikkbetjeningen hjelpe til med å ta den på; å få den 6,25 meter lange antrekket til å sitte riktig er omtrent like komplisert som å få den riktige stilen på Hardanger-bunaden. I Kerala er sariene tuftet på hvitt materiale med broderier i gulltråd.

Backwaters: Dette systemet av elver, kanaler og sjøer ble beskrevet i Arundathi Roys Booker-prisbelønte bok Guden for de små ting.  Her ligger gårder, kirker, moskeer i lysninger i den smellgrønne palmeskogen. I elven er det kongefisker og like over palmebladene seiler ørnene. Her tilbys en sammensatt meny av turer, enten i risbåt, speedbåt eller simpelthen i en lokalferge. Merk deg at den mosen på vannet er et økologisk problem som ødelegger livet i elvene.

Reisefakta

Antall innbyggere i India: 1050 millioner

Hovedstad: New Dehli

Språk: Hindu, engelsk. Det er talt 24 språk som snakkes av en million mennesker eller flere. I Kerala snakkes malayalam.

Religion: Hinduisme 80 %, islam 12 %, kristendom 2 %

Klima: I januar er den gjennomsnittlig dagtemperaturen 30 grader og nattemperaturen 23 grader. Den varmeste måneden er mai med 34 grader som gjennomsnittlig dagtemperatur, mens på kvelden vil temperaturen være 25 grader. Den gunstigste reiseperioden er januar og februar, mens mai, juni og juli byr på mange regndager.

Slik kommer du deg dit: Det finnes i dag kun en norsk reiseoperatør som lager pakketuropplegg til Shin Shiva og Kalari Kovilakom-palasset, Golden Mango travel (tlf. + 47 61 34 43 77, www.golden-mango-travel.no, e-post: golden.mango@c2i.net). Et tre ukers opphold på Shin Shiva koster 24 500 kroner: i prisen inngår medisinsk behandling, flybilletter inkludert skatter og avgifter og en uke ferie på hotell ved stranden. Diett belastes med cirka 1550 kroner. På Kalari Kovilakom-palasset ved Palakkad koster det fra 4200 euro for et toukers opphold i enkeltrom og opptil 9800 euro for et fire ukers opphold; all behandling, kost og undervisning er da inkludert.

Det går også an å ordne reise og opphold selv. En rekke flyselskaper har Keralas to internasjonale flyplasser, Trivandrum og Cochin, på sine destinasjonsmenyer. Kuwait Airline, Quatar Airways, SAS, Lufthansa og KLM flyr via sine respektive hovedseter til Trivandrum og Cochin. Prisene starter på cirka 8000 kroner. Ayurveda-medisinske sentra finnes i alle prisklasser. Det er også enkelt å finne rimelige og gode hoteller. Er standard og hygiene viktig, bør hotellrommene kontrolleres før innsjekk; ikke alle steder er like rene.

Helse: Ifølge Folkehelseinstituttet bør du vaksinere deg mot hepatitt A, poliomyelitt, samt ta difteri- og tetanusvaksine. Malariaprofylakse er også nødvendig.
I tillegg kan det være aktuelt å vaksinere mot kolera og ETEC-infeksjon, hepatitt B, skogflåttencefalitt (TBE), rabiesvaksine og tuberkulose, samt ta meningokokk C-konjugatvaksine. Mens du er i India: ikke drikk vann fra springen eller vann som ikke kommer fra uåpnet flaskevann. Dehli belly er en slem feriesykdom, se an spisestedene.

Valuta: Indiske rupies, NOK 100 = INR 681

Middag på restaurant koster fra cirka 30 kroner. Alkohol er ikke lett tilgjengelig, men på de fleste steder hvor det er turister kan man kjøpe øl. I Kerala er det statlige alkoholutsalg.

Kleskodeks: Konservativt. Å gå med miniskjørt og ørsmå topper på landsbygda i India kan sammenlignes med å gå toppløs på fest i Europa. Vil du ikke vekke oppsikt dekker du til skuldrene og bruker skjørt som rekker til knærne.

Tips på tampen: Som nordmenn tar inderne av seg skoene når de går inn et sted. Ikke spis med venstre hånd; den anses som uren. En del hygieniske artikler er ikke lett å få tak i. Ta med hjemmefra det du trenger av slike varer.

Aktuelle nettsteder:
www.keralatourism.org
www.incredibleindia.org
www.dr-franklin.com
www.cghearth.com

(Visited 57 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *